Menu
Střední škola Bor

PROJEKT EHP

logo iln

Tento projekt je financovaný z fondů EHP 2014-2021, jejichž prostřednictvím přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru a k posilování spolupráce s 15 evropskými státy.  

Přátelství a vaření bez hranic / Friendship and Cooking without Borders

poskytovatel grantu: Fondy EHP https://www.eeagrants.cz/

číslo projektu: EHP-CZ-MOP-2-020

program: Vzdělávání

typ projektu: Projekty mobilit 

zprostředkovatel programu: Dům zahraniční spolupráce http://www.dzs.cz/fondy-ehp

období realizace: 08/2020 - 04/2023

partnerská instituce: Fitjar vidaregaande skule https://www.hordaland.no/nn-NO/skole/fitjarvgs

hlavní řešitel: Střední škola, Bor, Plzeňská 231

výše grantu: 1 378 875 Kč

Naše škola je vůbec první školou v Plzeňském kraji, která podala žádost o grant na podporu mobilit žáků z fondů EHP. Nejen, že jsme žádost podali, ale grant jsme obdrželi v plné výši. 

Abychom mohli projekt realizovat, navázali jsme partnerskou spolupráci se střední školou Fitjar vsg. v Norsku, kde se v jednom z učebních oborů vzdělávají budoucí kuchaři a šéfkuchaři. Jak jsme později zjistili, navázat partnerství bylo na celém projektu to nejjednodušší. Od chvíle, kdy jsme grant obdrželi, jsme naráželi na jednu překážku za druhou. Projekt jsme měli realizovat do srpna 2021, ale díky pandemii covid-19 jsme nemohli vycestovat. Požádali jsme o prodloužení projektu o rok a doufali, že budeme moci výměnné pobyty uskutečnit, další vlna koronaviru nám ale opět vystavila stopku. Byli jsme zoufalí, chtěli jsme projekt vzdát a grant vrátit, nakonec jsme se ale rozhodli požádat o další prodloužení, které nám bylo schváleno do konce dubna 2023. Nastalo tedy plánování a domlouvání termínů s partnerskou školou. 

 

Aktivita č. 1: Návštěva norských žáků 

V neděli 19.3.2023 dorazila norská skupina v počtu 6 žáků prvního ročníku oboru kuchař se dvěmi vyučujícími do Boru a my tak mohli zrealizovat první část projektu. Na týden, který zde Norové strávili, jsme připravili bohatý program, v rámci kterého jsme jim představili nejen českou, ale také regionální kuchyni. 

Společná příprava českých pokrmů

Během několika dní jsme společně uvařili tradiční česká jídla: koprovou omáčku s kynutým knedlíkem, bramboráky se zelným salátem a žemlovku s tvarohem a bílkovým sněhem. 

Společná příprava českých pokrmůJeden den jsme věnovali pečení cukroví, a to konkrétně vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví. Rohlíčky se ukázaly být pro norské žáky oříškem, nakonec se ale také povedly a Norové si cukroví oblíbili natolik, že si jej odvezli i s sebou. 

Pečení českého cukrovíPro norské žáky a jejich doprovod jsme připravili také prohlídky zdejších památek, které jsme navštívili vždy v odpoledních hodinách po společné praktické výuce. Na programu byl zámek v Boru, jízdárna, zámek a hradby v Tachově. 

Návštěva tachovského zámkuJelikož jsme v Plzeňském kraji, kde je pivo a pivovarnictví nedílnou součástí zdejší kuchyně, vzali jsme norské žáky také do Plzně, kde jsme je seznámili s regionálními pokrmy a zajistili jim prohlídku plzeňského pivovaru.

Aktivita č. 2: Výjezd našich žáků do Norska 

Do Norska odcestovalo 8 našich žáků a 3 pedagogové dne 17. 4. 2023, stejně jako norské žáky u nás, je čekal týdenní pobyt na norské škole. 

V pondělí 17. dubna 2023 jsme odletěli z pražského letiště do Helsinek, kde jsme přestoupili na let do Bergenu, kam jsme dorazili v podvečerních hodinách. Abychom neměli cestu bez problémů, zrovna v den našeho příletu probíhala v Norsku stávka a byl omezen provoz trajektů. Nakonec jsme se ale trajektu dočkali a přesunuli jsme se do městečka Fitjar, kde jsme měli strávit další 4 dny. Ubytováni jsme byli v malém hotelu Sportell Fitjar hned naproti partnerské škole. 

V úterý jsme absolvovali pod vedením pana ředitele prohlídku partnerské střední školy, byli jsme seznámeni s nabídkou studijních oborů a žáky. Poté jsme se přesunuli do učebny, kde byla připravena přednáška o norské gastronomii a tradičních národních pokrmech. Následovala ochutnávka vybraných pokrmů, které připravili norští žáci formou několika chodového menu. 

Středa byla ve znamení společné přípravy norských pokrmů, kdy naši žáci společně s norskými partnery připravovali tradiční norská jídla v moderním pojetí. 

Společná příprava norských pokrmů

Ve čtvrtek byla na programu komentovaná prohlídka městečka Fitjar, kdy se naši žáci seznámili s historií a především lokální gastronomií. Odpoledne jsme podnikli výlet čluny do Engesund na lososovou farmu, kde jsme se dozvěděli informace o udržitelném chovu lososů a jejich významu pro norskou gastronomii a potravinářský průmysl. Také jsme měli možnost ochutnat lososový burger připravený z lososů chovaných na zdejší farmě. 

Návštěva lososové farmy

Pátek jsme opět strávili v kuchyni přípravou norských pokrmů. Po společném obědě, kdy jsme všechna připravená jídla ochutnali, jsme se přesunuli zpět do Bergenu. Tentokrát již byla cesta trajektem bez problémů, protože stávka již byla ukončena. Ubytovali jsme se v hotelu CityBox hotel Bergen nedaleko centra. 

Společná příprava norských pokrmů

V sobotu ráno jsme vyrazili do střední školy nedaleko našeho hotelu, kde nás čekala výuka o další norské specialitě a významné surovině, a to sušené tresce polární zvané Stockfish. Dozvěděli jsme se nejen, jakými způsoby se treska suší, ale také jak se dále zpracovává v kuchyni. Část přednášky byla věnována také využití této suroviny v dalších evropských kuchyních, jako je např. italská, německá, slovinská atd. Během přednášky nechyběla ani ochutnávka. Odpoledne jsme se přesunuli do centra Bergenu, kde jsme měli možnost poznat místní gastronomii a ochutnat různá puliční jídla. Večer jsme již začali balit a připravovat se na návrat domů. 

V neděli 23. dubna 2023 jsme se přesunuli na letiště, odkud jsme odletěli zpět do Helsinek, kde nás čekal přestup na let do Prahy, kam jsme dorazili ve večerních hodinách. 

 

Norské pokrmySpolečná příprava norských pokrmůNorské pokrmySpolečná příprava norských pokrmůNorské pokrmySpolečná příprava norských pokrmůNorské pokrmySpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůSpolečná příprava českých pokrmůCesta do NorskaCesta do NorskaCesta do NorskaVýuka v NorskuSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůExkurze lososová farmaExkurze lososová farmaExkurze lososová farmaLososový burgerSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůSpolečná příprava norských pokrmůDortPřednáška StockfishBergen

5. října 2020 - Borský zpravodaj 

Borský zpravodaj_5_2020 (2.28 MB)

 

1. listopadu 2022 

Prezentace škol "Kam na školu, kam do učení" pro žáky osmých a devátých tříd a veřejnost okresu Tachov ve sportovní hale v Tachově - zde jsme představili veřejnosti nejen školu, ale také náš projekt. 

Výstava školVýstava školVýstava školVýstava škol

 

24. dubna 2023

V deníku Fitjar Posten vyšel článek o naší návštěvě Norska. 

https://fitjarposten.no/fitjar-vidaregaande-tok-imot-elevar-og-laerarar-fra-tsjekkia/

 

27. dubna 2023

V Tachovském deníku vyšel článek o našem projektu. 

https://www.denik-online.cz/clanek/tachovsky-zaci-stredni-skoly-v-boru-varili-a-vymenovali-si-zkusenosti-v-norsku-20230427

 

28. dubna 2023

Uspořádali jsme Norský den pro veřejnost, po celý den jsme prezentovali náš projekt v prostorách školní jídelny, kde měla veřejnost možnost prohlédnout si fotografie pořízené během projektu, získat informace o Norsku a norské gastronomii a také ochutnat několik norských pokrmů, které jsme s sebou přivezli, a to např. karamelový sýr brunost, sobí salám, krém z uzeného lososa, čokoládu atd. Mezi prezentovanými potravinami nechyběla ani sušená treska Stockfish, která ale díky silnému zápachu velkou popularitu nezískala. 

Norský denNorský den

 

 

Logo web 

The EEA Grants represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway towards a green, competitive and inclusive Europe.

 

Friendship and Cooking without Borders

Grant provider: EEA funds https://www.eeagrants.cz/

Number of project: EHP-CZ-MOP-2-020

Programme: Education 

Type of project: Mobility project 

Program facilitator: Dům zahraniční spolupráce http://www.dzs.cz/fondy-ehp

Implementation period: 08/2020 - 04/2023

Partner institution: Fitjar vidaregaande skule https://www.hordaland.no/nn-NO/skole/fitjarvgs

Main solver: Střední škola, Bor 

Grant amount: 1,378,875 CZK

Our school is the first ever school in the Pilsen Region to apply for a grant to support pupil mobility from EEA funds. Not only did we apply, but we received the grant in full.

In order to be able to implement the project, we established a partnership with Fitjar secondary school vsg. in Norway, where future cooks and chefs are educated in one of the courses. As we later found out, establishing a partnership was the easiest part of the whole project. From the moment we received the grant, we ran into one obstacle after another. We were supposed to implement the project by August 2021, but due to the covid-19 pandemic, we were unable to travel. We asked to extend the project by a year and hoped that we would be able to carry out exchange stays, but the next wave of the coronavirus put a stop to us again. We were desperate, we wanted to give up on the project and return the grant, but in the end we decided to ask for another extension, which was approved until the end of April 2023. So we started planning and arranging dates with the partner school.

Project´s activities

Activity No. 1: Visit of Norwegian students

On Sunday, March 19, 2023, a Norwegian group of 6 students from the first year of the cookery course with two teachers arrived in Bor and we were able to implement the first part of the project. For the week that the Norwegians spent here, we prepared a rich program in which we introduced not only Czech, but also regional cuisine.

Over the course of a few days, we cooked together traditional Czech dishes: dill sauce with leavened dumplings, potato pancakes with cabbage salad, and buns with cottage cheese and egg white snow.

We dedicated one day to baking cookies, namely vanilla rolls and Linzer cookies. The rolls turned out to be difficult for the Norwegian students, but in the end they were also successful and the Norwegians liked the candy so much that they took it with them.

For the Norwegian students and their teachers, we also prepared tours of the local monuments, which we always visited in the afternoons after joint practical lessons. The program included a castle in Bor, a riding stable, a castle and walls in Tachov.

Since we are in the Pilsen region, where beer and brewing are an integral part of the local cuisine, we also took the Norwegian students to Pilsen, where we introduced them to regional dishes and provided them with a tour of the Pilsen brewery.

Activity No. 2: Travel of our students to Norway

8 of our students and 3 teachers traveled to Norway on 17/04/2023, just like our Norwegian pupils, they were expected to stay at a Norwegian school for a week.

On Monday, April 17, 2023, we flew from Prague Airport to Helsinki, where we transferred to a flight to Bergen, where we arrived in the early evening. In order for us to have a problem-free journey, on the day of our arrival there was a strike in Norway and ferry operations were restricted. In the end, we got the ferry and moved to the town of Fitjar, where we were supposed to spend the next 4 days. We were accommodated in a small hotel Sportell Fitjar right across from the partner school.

On Tuesday, under the guidance of the director, we had a tour of the partner secondary school, where we were introduced to the range of study fields and pupils. After that, we moved to the classroom, where a lecture on Norwegian gastronomy and traditional national dishes was prepared. This was followed by a tasting of selected dishes prepared by Norwegian pupils in the form of a multi-course menu.

Wednesday was marked by the joint preparation of Norwegian dishes, when our students together with their Norwegian partners prepared traditional Norwegian dishes in a modern way.

On Thursday, the program included a guided tour of the town of Fitjar, where our students got to know the history and, above all, the local gastronomy. In the afternoon we took a boat trip to Engesund to a salmon farm where we learned about sustainable salmon farming and its importance to Norwegian gastronomy and the food industry. We also had the opportunity to taste a salmon burger prepared from salmon raised on a local farm.

We spent Friday again in the kitchen preparing Norwegian dishes. After lunch together, when we tasted all the prepared dishes, we moved back to Bergen. This time the ferry trip was already without problems, because the strike had already ended. We stayed at the CityBox Hotel Bergen near the center.

On Saturday morning, we went to a secondary school near our hotel, where we were taught about another Norwegian specialty and important raw material, namely dried polar cod called Stockfish. We learned not only how cod is dried, but also how it is further processed in the kitchen. Part of the lecture was also devoted to the use of this raw material in other European cuisines, such as Italian, German, Slovenian, etc. There was also a tasting during the lecture. In the afternoon, we moved to the center of Bergen, where we had the opportunity to get to know the local gastronomy and taste various local dishes. In the evening, we already started packing and preparing to return home.

On Sunday, April 23, 2023, we moved to the airport, from where we flew back to Helsinki, where we were waiting for a transfer to the flight to Prague, where we arrived in the evening.

 

 

 

O škole

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Zajímavé informace…

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Aktuální počasí

dnes, středa 19. 6. 2024
oblačno 28 °C 16 °C
čtvrtek 20. 6. slabý déšť 27/16 °C
pátek 21. 6. slabý déšť 24/13 °C
sobota 22. 6. slabý déšť 22/12 °C

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.