Menu
Střední škola Bor

O naší škole

Střední škola Bor je moderní školou, připravující své studenty v jimi zvoleném učebním oboru pomocí moderních přístrojů a inovativního přístupu.

Střední škola v Boru byla založena jako zemědělské učiliště ve školním roce 1960/1961. Učilišti byla přidělena budova Borského zámku, a to 2. patro, kde byl umístěn domov mládeže a prostory pro teoretickou výuku. V uvedeném školním roce měla škola 47 žáků, z toho 10 učňů 2. ročníku přešlo do Boru ze zrušeného Střediska zemědělské mládeže v Zálezlech. Žáci se připravovali v učebním oboru pěstitel - chovatel. Ve školním roce 1961/1962 se provoz školy přestěhoval do budovy bývalé základní devítileté školy v Plzeňské ulici č. 231, kde probíhá teoretická výuka do současnosti.

Během svého působení škola změnila název na střední odborné učiliště zemědělské a od 1. 1. 2008 na střední školu. Měnily se rovněž názvy oborů, které postupem času přibývaly, dále pak specializace a zaměření učňů, délka přípravy, způsoby zakončení studia a v neposlední řadě počty žáků a žákyň, které výrazně stoupaly. V současné době střední škola vzdělává kolem 200 žákyň a žáků ve třech učebních oborech, které jsou zakončeny po tříletém studiu závěrečnou zkouškou. V oboru kuchař a automechanik najdete chlapce i dívky, pouze pro chlapce je pak určen učební obor opravář zemědělských strojů. Od loňského školního roku nabízí škola i studium ve dvou maturitních oborech: mechanizace a služby a autotronik.

Škola má vlastní autoškolu a svářecí školu, které slouží pro vzdělávání odborníků nejen z řad žáků a absolventů, ale nabízí své služby i široké veřejnosti, pro kterou provádí podle zájmu také opravy všech motorových vozidel a zemědělské techniky.

Ke kvalitnější výuce získávání řidičských průkazů, která je součástí vzdělávacího plánu všech vyučovaných oborů kromě kuchařů, přispěl i nákup nového nákladního automobilu značky DAF z finančních prostředků zřizovatele střední školy Krajského úřadu Plzeňského kraje v květnu 2008.

Žáci učebního oboru kuchař pod vedením učitelek odborného výcviku ve spolupráci s MÚ Bor a Tachov připravují slavnostní obědy a pohoštění při organizaci významných akcí , jako jsou rauty, slavnostní obědy, setkání, přednášky, semináře a besedy s významnými hosty, účastní se akcí ve spolupráci se ZUŠ v Tachově a v neposlední řadě reprezentují střední školu v regionálních a národních soutěžích stejně zodpovědně, jako jejich spolužáci v ostatních učebních oborech.

Střední škola Bor má v současné době dvě pracoviště odborného výcviku, která vznikla sloučením Mechanizační školy v Tachově a pracoviště v Boru. Vzhledem ke zvyšujícícm se požadavkům na profesní kvalifikaci pracovníků je nezbytné, aby se modernizovaly a rozšiřovaly prostory pro výuku odborného výcviku pro všechny učební a studijní obory. Proto zřizovatel poskytl finanční prostředky pro rozšíření a modernizaci stávajících prostor, které byly rekonstruovány v období červen 2008 - červen 2009.

Školní jídelna

  • Školní jídelna SŠ Bor byla uvedena do provozu v roce 2009.
  • ŠJ byla zřízena zejména pro praktickou výuku žáků oboru Kuchař – číšník a stravování žáků naší školy.
  • Naše ŠJ plně splňuje evropské požadavky na moderní vybavení a hygienu. Vaří se každý den dva teplé obědy a polévka. Strávníci si mohou vybrat jídlo podle chuti, nápoje jsou též podávány denně. Ovoce, zelenina, zeleninové saláty, kompoty a pečivo tvoří doplněk oběda.
  • Ve školní jídelně se denně uvaří cca 180 obědů. Obědy se připravují podle norem pro školní stravování. Při přípravě se musí dodržovat pestrost jídelního lístku, hmotnostní normy a také finanční limit na nákup potravin.
  • Výdej obědů probíhá v době od 10:00 do 11:30 hodin pro cizí hosty, žáci a zaměstnanci se stravují v době od 11:45 do 13:00 hodin. Po celou dobu výdeje obědů se o příchozí hosty, žáky i zaměstnance starají v rámci odborného výcviku naši žáci studující obor Kuchař – číšník.
  • Z důvodu zkvalitnění odborného výcviku nabízíme i zajištění cateringových služeb a dále gastronomické zajištění společenských akcí, kterými bývají svatby, oslavy narozenin, plesy, taneční zábavy a další akce podobného charakteru. Nejen na těchto akcích se naši žáci zdokonalují ve slavnostním způsobu servisu pokrmů a nápojů, přípravě speciálních pokrmů studené i teplé kuchyně a přípravě výrobků v cukrárně a pekárně.
  • Nedílnou součástí odborného výcviku v ŠJ je příprava svačin ve formě různých druhů baget pro žáky školy.
  • Kapacita víceúčelové jídelny je 160 osob.

O škole

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Zajímavé informace…

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Aktuální počasí

dnes, čtvrtek 25. 4. 2024
slabý déšť 10 °C 0 °C
pátek 26. 4. slabý déšť 12/2 °C
sobota 27. 4. slabý déšť 16/3 °C
neděle 28. 4. oblačno 19/6 °C

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.